Traži
Filters
Close

MEDICINA PREHRANE

Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane. Udžbenik u prvom dijelu govori o zadaći prehrane u organizmu, opisana je fiziologija probave, navedeni su makronutrienti i mikronutrienti, njihova uloga u organizmu i metabolički putevi, a istaknuta je njihova sinergija koja je nužna za očuvanje zdravlja, dane su upute o kreiranju jelovnika za zdrave osobe s naglaskom na odabir zdravih prehrambenih obrazaca, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti.
Datum dostave: 3-5 dana
35,00€
28,00€

Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane. Udžbenik u prvom dijelu govori o zadaći prehrane u organizmu, opisana je fiziologija probave,
navedeni su makronutrienti i mikronutrienti, njihova uloga u organizmu i metabolički putevi, a istaknuta je njihova sinergija koja je nužna za očuvanje zdravlja, dane su upute o kreiranju jelovnika za zdrave osobe s naglaskom na odabir zdravih prehrambenih obrazaca, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti.

U drugom dijelu udžbenika dane su upute o prilagodbi prehrane pojedinoj bolesti, kako bi se njezino napredovanje usporilo, postoje bolesti kod kojih je odgovarajuća prehrana jedini lijek, istaknute su važne odrednice prehrane, kod kritično bolesnih u jedinicama intenzivnog liječenja i u sterilnim jedinicama, bolesnika kod kojih se planira kirurško liječenje i palijativnih bolesnika, sveobuhvatno pitanje prehrane regulirano je zakonom pa su opisane i zakonske regulative kod proizvodnje, skladištenja, transporta hrane, kako bi do potrošača došla samo higijenski ispravna hrana. Krajnji cilj je upotreba higijenski ispravnih namirnica uzgojenih u ekološkom, zdravom podneblju, po mogućnosti bez tretiranja štetnih tvari koje utječu na zdravlje. 

Živimo u modernim vremenima kad je čovjek svjestan svog znanja, intelekta, brzog napredka, osjećaja premoći. Ipak priroda nas svako malo upozorava da razvoj i napredak na njoj ostavlja velike tragove. Jedna od karika u lancu koja pridonosi klimatskim promjenama jest i proizvodnja hrane. Udžbenik u prvom dijelu govori o zadaći prehrane u organizmu, opisana je fiziologija probave,
navedeni su makronutrienti i mikronutrienti, njihova uloga u organizmu i metabolički putevi, a istaknuta je njihova sinergija koja je nužna za očuvanje zdravlja, dane su upute o kreiranju jelovnika za zdrave osobe s naglaskom na odabir zdravih prehrambenih obrazaca, od najranijeg djetinjstva do duboke starosti.

U drugom dijelu udžbenika dane su upute o prilagodbi prehrane pojedinoj bolesti, kako bi se njezino napredovanje usporilo, postoje bolesti kod kojih je odgovarajuća prehrana jedini lijek, istaknute su važne odrednice prehrane, kod kritično bolesnih u jedinicama intenzivnog liječenja i u sterilnim jedinicama, bolesnika kod kojih se planira kirurško liječenje i palijativnih bolesnika, sveobuhvatno pitanje prehrane regulirano je zakonom pa su opisane i zakonske regulative kod proizvodnje, skladištenja, transporta hrane, kako bi do potrošača došla samo higijenski ispravna hrana. Krajnji cilj je upotreba higijenski ispravnih namirnica uzgojenih u ekološkom, zdravom podneblju, po mogućnosti bez tretiranja štetnih tvari koje utječu na zdravlje. 

Podaci o proizvodu
Urednik/ci Jasna Čerkez Habek
Urednik/ci i suradnici
Godina izdanja 2023.
ISBN 978-953-176-973-0
Opseg 304 str.
Težina 1,000 g
Format 21 x 27 cm
Uvez tvrdi
Opišite svoje dojmove
  • Samo registrirani korisnici mogu pisati recenzije
  • Loš
  • Odličan
Podaci o proizvodu
Urednik/ci Jasna Čerkez Habek
Urednik/ci i suradnici
Godina izdanja 2023.
ISBN 978-953-176-973-0
Opseg 304 str.
Težina 1,000 g
Format 21 x 27 cm
Uvez tvrdi
Ključne riječi proizvoda
Uz ovaj proizvod kupci su kupili

DIJETOTERAPIJA

Tekst udžbenika Dijetoterapija studenta uvodi u tematiku kroz temeljne povijesne činjenice o znanosti o prehrani i liječenju hranom. Iznose se temeljna načela probave i metabolizma koja su povezena s najčešćim nutritivnim poremećajia i bolestima. Poglavlje o nutritivnom statusu detaljno opisuje sve oblike nutritivnih disbalansa, metode procjene nutritivnog statusa te nutritivnog unosa i preporuka. Kroz dijetoterapijska načela objašnjeni su modeli rada i primjene nutritivne potpore, od dijetnog savjetovanja do artificijalnih oblika hranjenja bolesnika.
45,00€
36,00€

DIJETOTERAPIJA I KLINIČKA PREHRANA

Udžbenik „Dijetoterapija i klinička prehrana“ nastoji istaknuti značenje prehrane u prevenciji i liječenju bolesti svih organskih sustava, ističući kako katkad zaboravljamo na taj element zdravlja i liječenja, previše se oslanjajući na farmakoterapiju i kad to nije nužno.
27,87€
23,00€

SMJERNICE ZA PROPISIVANJE ANTIMIKROBNIH LIJEKOVA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI 2023./2024.

Antimikrobni lijekovi ili antibiotici najpropisivaniji su lijekovi današnjice. Čak 90 % ukupno propisanih antimikrobnih lijekova propisuje se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ), i to najčešće za liječenje infekcija gornjeg dijela dišnog sustava. Te su infekcije uglavnom virusne, pa liječenje antibioticima nije potrebno jer ne mogu skratiti trajanje bolesti i neće spriječiti mogući nastanak komplikacija. Upravo je to jedan od primjera pogrešne primjene antibiotika što znatno pridonosi razvoju otpornosti bakterija, mogućnosti nastanka nuspojava lijekova i povećanju troškova liječenja. Svakom neopravdanom primjenom antibiotika nanosimo štetu ne samo bolesniku nego i sebi, svojim bližnjima i cijeloj zajednici.
20,00€
18,00€
Tečaj €/kn:   7,53450
top