Traži
Filters
Close

ZAČINI

mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena

Hrana pruža temeljnu snagu života i uz obogaćenje njezina okusa o njoj brinemo cijeli život. U tome nam pomažu brojni začini, ali ne samo radi postizanja vrhunskih okusa, nego i povijesne uloge u zaštiti od krvarenja. Prirodni neprijatelj hrane su mikrobi, što znači i trajnu opasnost za zdravlje ljudi zbog njezine lakše izloženosti kontaminaciji patogenim mikrobima.
Datum dostave: 3-5 dana
210,00 kn
189,00 kn

Cilj ovog priručnika jest uvesti čitatelja u mozaik interaktivnosti mikroba i začina. Premda su to dva različita područja, ona se sastaju u činjenici da poimanje začinske antimikrobnosti možemo razumjeti tek ako upoznamo temeljnu biologiju, funkciju i ulogu mikroba u ekosustavima. Prvi dio knjige prikazuje svijet i ulogu mikroba, dok drugi prikazuje biokemiju začinskog bilja i objašnjava znanstvene razloge na kojima se temelji antimikrobnost začina. Na taj se način povezuje funkcionalnost začina kao konzervansa i njihova važna spona u prevenciji različitih bolesti koje se šire hranom.

U prilogu knjige prikazani su i različiti kulinarski aspekti primjene začina, pregled i nazivlje te karakterizacija njihove primjene u kulinarstvu zemalja različitih dijelova svijeta.

Priručnik je namijenjen prije svega studentima i specijalistima biomedicinskih znanosti i prehrane, ali je i bitna dopuna znanja svima koji se bave kulinarstvom ili onima koji o začinima žele doznati nešto više.

Autor/i: Stjepan Pepeljnjak, Zvonimir Kozarić

Cilj ovog priručnika jest uvesti čitatelja u mozaik interaktivnosti mikroba i začina. Premda su to dva različita područja, ona se sastaju u činjenici da poimanje začinske antimikrobnosti možemo razumjeti tek ako upoznamo temeljnu biologiju, funkciju i ulogu mikroba u ekosustavima. Prvi dio knjige prikazuje svijet i ulogu mikroba, dok drugi prikazuje biokemiju začinskog bilja i objašnjava znanstvene razloge na kojima se temelji antimikrobnost začina. Na taj se način povezuje funkcionalnost začina kao konzervansa i njihova važna spona u prevenciji različitih bolesti koje se šire hranom.

U prilogu knjige prikazani su i različiti kulinarski aspekti primjene začina, pregled i nazivlje te karakterizacija njihove primjene u kulinarstvu zemalja različitih dijelova svijeta.

Priručnik je namijenjen prije svega studentima i specijalistima biomedicinskih znanosti i prehrane, ali je i bitna dopuna znanja svima koji se bave kulinarstvom ili onima koji o začinima žele doznati nešto više.

Autor/i: Stjepan Pepeljnjak, Zvonimir Kozarić

Podaci o proizvodu
autori /i Stjepan Pepeljnjak
autori /i Zvonimir Kozarić
ISBN 978-953-176-844-3
Godina 2019.
Opseg 334 str.
Format 17 x 24 cm
Težina 840 g
Uvez tvrdi
Podnaslov mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena
Opišite svoje dojmove
  • Samo registrirani korisnici mogu pisati recenzije
  • Loš
  • Odličan
Podaci o proizvodu
autori /i Stjepan Pepeljnjak
autori /i Zvonimir Kozarić
ISBN 978-953-176-844-3
Godina 2019.
Opseg 334 str.
Format 17 x 24 cm
Težina 840 g
Uvez tvrdi
Podnaslov mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena
Ključne riječi proizvoda
Uz ovaj proizvod kupci su kupili

DEBLJINA

O debljini govore svi, "od običnih malih ljudi" do vrhunskih svjetskih znanstvenika, tražeći odgovor na pitanje možemo li zaustaviti epidemiju debljine koja je zavladala svijetom.
231,00 kn 207,90 kn

EPIDEMIOLOŠKE METODE

Knjiga je podijeljena na 8 poglavlja. U prvome su poglavlju dana oruđa koja se rabe u epidemiološkom radu i istraživanju, te načini kako se njima služiti. Drugo poglavlje raspravlja o varijabilnosti značajki pojedinaca i skupina, te u tom svjetlu o vrijednosti pojedinačnog opažanja. Treće poglavlje obuhvaća pogreške koje su sastavni dio svakog mjerenja i opažanja, te mogućnosti njihove neutralizacije. U četvrtom su izneseni glavni izvori epidemioloških podataka te osnovna obilježja tih izvora. Peto, šesto i sedmo poglavlje razmatraju moguć odnos dviju pojava, te mjerila koja upućuju na njihov uzročni odnos; iznose se načini na koji se povezanost dviju pojava može utvrditi, kao i pozitivne i negativne strane pojedine metode. Osmo poglavlje donosi odgovore i objašnjenja za brojne primjere, pitanja i probleme koji su navedeni tijekom izlaganja gradiva.
131,25 kn 45,00 kn

POMOĆNE TVARI U LIJEKOVIMA

Posebna vrijednost ovog priručnika jest u ideji da veći broj liječnika, farmaceuta i proizvođača lijekova obrati pozornost na interakcije i učinke pomoćnih tvari u lijekovima, njihove neželjene učinke, toksičnost i moguću opasnost po ljudsko zdravlje.
31,50 kn 27,00 kn
top